Les millor joguines per una educació lliure

Com a mestre i educadora he estat molt de temps en contacte amb nens i nens, veient-los jugar y acompanyant-los en el seu desenvolupament. La majoria tenen moltes joguines: ninos i nines, cotxes, puzzles, casetes, cuinetes… Però més d’una vegada  m’he sorprès veient com els nens/es, poden dedicar hores a jugar amb coses o objectes amb els quals ni tan sols nosaltres  havíem pensat que servirien per allò.

La majoria de vegades el descobriment i el joc es produeix quan poden experimentar amb allò que troben, ells mateixos li donen un sentit, una utilitat…

És a les nostres mans com a educadors tenir una mirada àmplia i poder apropar objectes o materials amb els quals  els infants puguin jugar i així, despertar la seva curiositat, desenvolupar la seva imaginació, potenciar les capacitats motores i intel·lectuals,  relacionar-se, riure, parlar… En definitiva, que generin un desenvolupament  global de cada un d’ells, principis bàsics de l’educació lliure i objectius fonamentals de qualsevol escola lliure.

A més a més és responsabilitats de l’adult ensenyar el bon ús de qualsevol objecte als nens /es, mostrant-los quines possibilitats tenen i quins riscos, sense oblidar que ha de ser l’infant qui gestioni aquest bon ús que li estem ensenyant. L’hem de guiar i acompanyar en confiança i llibertat.

educacio lliure

Capses de cartró
És una de les joguines que té més possibilitats, i les podem trobar fàcilment a qualsevol botiga. A més a més  n’hi ha de mides diferents,  la qual cosa fa que tinguin infinitat de funcions: cabanyes, carreteres, pedres, camins, neveres, cuines…
De fet segur que alguna vegada  heu regalat a un nen una joguina en una capsa i ha acabat jugant amb la capsa, en comptes de la  joguina. Si afegim d’altres materials o objectes com tubs de paper higiènic o de cuina i cinta adhesiva, la creativitat  serà molt més àmplia.

escola lliure
Els pals
Com podeu imaginar les mides, formes i possibilitats dels pals segueixen sent infinites. Un pal o uns quants pals poden servir per escriure i dibuixar a la sorra, per construir un refugi, com a cavall, bastó, per fer rampes…  És important fer-ne un ús responsable.

educacio lliure

La pintura
Un altre dels clàssics és la pintura en els seus diversos formats. Es tracta d’un element que pot proporcionar grans moments per gaudir i per desenvolupar-se.
És una via per l’expressivitat, ja que permet que els infants representin allò que pensen, senten o són, inclús abans que puguin comunicar-se verbalment.
Un llapis, un retolador, una cera, una aquarel·la… els conviden a crear, pensar i representar la seva pròpia realitat.
Podem donar més possibilitats a aquests elements si oferim un suport gran, on poder utilitzar tot el cos per pintar.

escuela libre

El fang
El fang els ofereix la diversió d’embrutar-se, transformar-se físicament, crear objectes amb les seves pròpies mans i compartir moments amb els iguals.
Cal afegir que un dels espais més importants per al desenvolupament dels infants és la natura, en ella hi trobarem el fang i tot el que necessiten: terra, aigua, pals, sorra, fulles, animalons…
Oferir la possibilitat de sentir i viure la natura és una de les millors coses que podem donar-los. A més a més aprendran a respectar-la perquè l’hauran viscuda per ells mateixos gaudint de tots els seus beneficis.

escuela waldorf

Les cordes
Les cordes, tot i que poden semblar simples o senzilles són un element molt útil, ja que poden servir per ajuntar o unir diversos materials i combinar les seves propietats, multiplicant-ne les possibilitats.
Els seus usos son infinits: saltar, fer pilotes, unir, comunicar-se amb gots, construir etc. És recomanable la combinació amb altres materials de la llista que estem realitzant.

escola enxaneta

Les Pedres
És un altre element de la natura que el podem trobar en diversos tampanys i formes. Poden convertir-la en gairebé qualsevol cosa: una planxa, un plat, un telèfon, construccions, llavors, menjar…

enxaneta escola lliure

Les esferes

Pilotes, boles, canques afegeixen dinamisme al joc perquè roden. Poden servir per tot tipus d’activitats: joc simbòlic, joc de regles, per treballar equilibri, per rodar, per fer massatges, pessigolles…

escuela libre

Les teles

Les teles permeten als infants el plaer de desaparèixer i tornar a aparèixer, de transformar l’espai (fer una teulada, una cabana), disfressar-se, que t’arrosseguin sobre d’elles, que t’acariciïn i sentir seguretat…
És fàcil aconseguir-les, tots tenim foulards, cortines, llençols que es poden reutilitzar un cop ja no fan el seu servei; sino hi ha botigues dedicades als teixits on en podem aconseguir a baix preu o retalls que els hi sobrin…

escola lliure

Els Llibres

Els llibres són una gran font de desenvolupament intern d’un mateix. L’aprenentatge de la lectura, la concentració, el contacte amb noves realitats, l’accés a diverses informacions, són una de les millors víes per al desenvolupament intel·lectual i espiritual.
Aquesta és una petita llista d’elements o objectes amb els quals els infants poden jugar i desenvolupar-se. La clau és que aquestes joguines siguin combinables i transformables perquè els infants, partint de la seva creativitat innata generin infinitat de possibilitats de joc. I amb el joc desenvolupament i creixement. L’educació lliure i els nostres espais o escoles lliures fomenten sempre l’ús d’aquest tipus de joguines creatives i sostenibles.

1 Comment

  1. Buen artículo, me gusta este tipo de educación.

    Reply

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>