“Llibertat i límits”, lectura obligada dels precursors de l’educació lliure

Rebeca Wild,  Alemanya va néixer al 1939. És pedagoga, va estudiar filosofia germanista, pedagogia musical i pedagogia de Montessori. El 1977 va fundar juntament amb el seu marit Mauricio Wild, el “Pesta”, un centre escolar  d’educació alternativa o educació lliure, des de jardí d’infància, fins a l’escola obligatòria, també educació permanent. Actualment, viuen a Equador i treballen els dos junts en un nou projecte anomenat, El León Dormido. Es considera que son uns dels pares del que avui en dia anomenem educació lliure o els precursors de la pedagogia que s’imparteix a una escola lliure.

educacio lliure

Al gener del 2013 va publicar el llibre “Libertad i Límites”, una publicació molt recomanable per aclarir la relació entre aquests dos conceptes tant contradictoris però que van junts quan parlem d’educació respectuosa.

Rebeca fa referència al fet de que moltes vegades no és fàcil entendre que els límits en realitat poden tenir un espai en el qual es pot actuar amb independència i llibertat ajudant a que hi hagi un desenvolupament humà, autèntic. A mesura que comprenem aquesta distinció veiem que els límits no només infereixen el ser individual, sinó que, contràriament, serveixen per a mantenir un ambient relaxat, fent que tots els que conviuen (nens/es i adults) es sentin còmodes, visquin experiències noves prenent decisions personals i aprenent a distingir entre les autèntiques necessitats de les que no i canviar-les.

Wild  entén que la llibertat consisteix en desenvolupar el potencial que cada infant porta dins, per això considera que quan els nens juguen s’estan fent a si mateixos. Perquè la  llibertat amb límits es pugui donar s’ha de crear un ambient adequat on poder saltar, pintar, colpejar, amb certa independència, és la millor manera d’entendre’s a un mateix i als altres. Els límits que inclouen un entorn adequat a les necessitats dels infants els proporcionen seguretat, només si els conceptes llibertat  i límits son tractats i viscuts amb coherència, serà possible una convivencia harmònica.

En el seu llibre Wild també fa referència a altres aspectes importants en l’educació lliure,  afirma i defensa que la base de  l’educació dels infants és la relació entre pares i fills, ja que aquests son els que els han d’aportar la seguretat emocional necessària perquè quan els petits siguin adults puguin desenvolupar-se segurs i feliços.

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>